Notech by WindowMaster®-løsning vinner Danish Design Award 2021 i kategorien Better Learning

WM Danishdesignawards Fotopressconnect 00003 Web

Notech by WindowMaster® av Volfdesign, Teknologisk Institut og WindowMaster International A/S har nettopp vunnet Danish Design Award 2021 i kategorien Better Learning. Notech by WindowMaster® er en nyutviklet ventilasjonsløsning basert på naturlig ventilasjon, som kan tilpasses forskjellige bygningstyper.

Vinner Danish Design Award 2021

I slutten av november vant Notech by WindowMaster®-løsningen Danish Design Award 2021 i kategorien Better Learning. Den 9. desember 2021 ble prisen offisielt overrakt, og WindowMaster kunne være med på å feire de gode resultatene.

Design Design Award 2021 Notech 02 Web
«Hos WindowMaster tror vi at velfundert forskning kan bringe nye og bedre metoder for å løse vår tids problemer. Det er ingen tvil om at luftens effekt på læring og klima er to av de områdene vi selv har et skarpt fokus på. Derfor var det også opplagt for oss å bidra til dette prosjektet. At resultatene taler så positivt for naturlig ventilasjon, gjør også at vi vil jobbe enda hardere i fremtiden for å utbre systemene våre til det beste for inneklimaet og miljøet. Her er et flott bevis på konseptet og løsningen.»
Erik Boyter

Erik Boyter

CEO

Danish Design Award og uttalelse fra juryen

Danish Design Award er årets store danske designbegivenhet, som hyller de beste designløsningene og viser de mange måtene design kan gjøre en forskjell for samfunnet.

Det er i kategorien Better Learning Notech by WindowMaster® har vunnet, og juryen sier:

«Det innebygde ventilasjonssystemet er svært interessant. Notech by WindowMaster® har utviklet et helhetsorientert og naturlig ventilasjonsprinsipp som kan absorbere både fukt og lukt på bærekraftig vis ved hjelp av naturlige ressurser og materialer. Barn lærer, spiser og leker i klasserommene, så lukten kan bli ganske skarp. Dette systemet støtter innlæringen ved å forbedre den naturlige ventilasjonen. I tillegg er det verdt å fremheve at dette systemet kan brukes ved både nybygg og renovering, slik at den eksisterende bygningsarkitekturen kan bevares.»

Arkitektonisk inneklimaløsning

Notech by WindowMaster® er et nyutviklet ventilasjonssystem basert på naturlig ventilasjon, som kan brukes som fasadeelement. Notech by WindowMaster® er en inneklimaløsning utviklet basert på den helsemessige effekten av frisk luft. Systemet er i stand til å utnytte naturlig ventilasjon som passiv kjøling om sommeren og passiv solvarme om vinteren. Notech by WindowMaster® kombinerer flere elementer for å skape et bedre læringsmiljø i f.eks. skoler. Samtidig reduserer løsningen kostnader til energiforbruk, konstruksjon og vedlikehold.

NOTECH Facade 03 Web Credited

Notech by WindowMaster® er en robust, fasadebasert arkitektonisk løsning med følgende funksjoner:

 • Icon Num1 White

  Naturlig ventilasjon

  Notech by WindowMaster® er basert på et intelligent behovsstyrt naturlig ventilasjonssystem, som automatisk gir en optimal balanse mellom frisk luft og komforttemperaturer i lokalet. Notech by WindowMaster® kan tilpasses forskjellige bygningstyper og innarbeides ved hjelp av forskjellige strategier. Derfor kan designet variere etter det faktiske behovet. Den overordnede ideen er et fasadeelement som kan bygges inn i ytterveggen eller tilføyes som tilbygg på ytterfasaden. Dette elementet består av et ytre og indre fasadeelement, en styrt åpning for naturlig ventilasjon og et ålegressfilter. Det ytre og indre fasadeelementet og selve åpningen kan variere avhengig av designet.

 • Icon Num2 White

  Naturlig materiale

  Notech by WindowMaster®-systemet introduserer ålegress (Zostera marina) kombinert med ny teknologi og behovsstyrt naturlig ventilasjon. Notech by WindowMaster®-filteret er laget av ålegress, et mykt materiale med en enorm overflate. Ålegresset absorberer lyd spesielt i diskantområdet, noe som reduserer støy utenfra. Slik støy utgjør vanligvis en utfordring for læringsmiljøer når det brukes naturlige ventilasjonssystemer. I Notech by WindowMaster® tjener ålegresset også andre funksjoner som filtrering av uteluften, rensing, avkjøling og stabilisering av luften. Ålegress er gullsertifisert i Cradle to Cradle og har et naturlig saltinnhold som gir en brannhemmende effekt godkjent for bygningskonstruksjoner.

 • Icon Num3 White

  Akustikk og sikkerhet

  Ålegresset kan være med på å redusere ekstern støy som kommer inn i fasadeåpningen, og dermed forbedre akustikken. På denne måten kan åpningen gi frisk luft til rommet selv på støyende steder uten at det går ut over akustikken. Et annet aspekt er at åpningene kan åpnes helt om natten uten at det går ut over sikkerheten og folk kan komme seg inn i bygningen.

Fra forskningsprosjekt til løsning

Slik startet det. Prosjektet startet som et forskningsprosjekt økonomisk støttet av ELFORSK, Dansk Energis forsknings- og utviklingsfond under prosjektet (350-048) «Energy-efficient renovation of schools - a holistic planning of natural light, natural ventilation and natural materials». Dette prosjektet startet i 2018 og ble avsluttet i 2020.

Last ned rapporten
Realdania Notech Rapport
«For å konfrontere vår industris CO2-utslipp gjennom hele verdikjeden, vil vi fortsette med å utfordre vår designtilnærming og våre konstruksjonsmetoder. Feldballe friskole vil generere en enorm CO2-besparelse fra halmbasert bygg, tilsvarende andre byggeprosjekter, ved å bruke EcoCocons paneler som binder mer CO2, enn det som slipper ut gjennom hele byggeprosessen.»

Henning Larsen

Siden er Notech by WindowMaster®-løsningen implementert i forskjellige prosjekter, og løsningen er tilpasset de aktuelle bygningene. Et av disse prosjektene var Feldballe friskole (bygning i Danmark), som er tegnet av den danske arkitekten Henning Larsen.

Resultatet var å skape en bygning med fokus på gjenbruk, biomasse, helt fri for kjemi og som via enkle konstruksjonsprinsipper kan skilles fra hverandre igjen. En bygning som opptar mer CO2 enn den avgir.

Det var innenfor denne rammen og filosofien at Notech by WindowMaster®-løsningen ble valgt.

Les mer og se de prefabrikerte halmpanelene

 

Vil du vite mer?

Ta gjerne kontakt med en ekspert dersom du ønsker å vite mer om Notech by WindowMaster®-prosjektet og WindowMasters engasjement.

Bli med tusenvis av andre bransjefolk på vår nyhetsbrevliste!

Hold deg oppdatert med de siste produktlanseringene, teknologien og nye referanser innen naturlig ventilasjon og brannventilasjon. Ikke gå glipp av det!

Meld deg

Kontakt

Snakk med en spesialist