Factory Tøyen i Oslo – en historisk bygning med moderne automatisering

Kjølberggata 21 er en gammel tekstilfabrikk fra 1913 med historie i veggene. Under renoveringen la man særlig vekt på å bevare de originale detaljene samtidig som man skulle minimere bygningens CO2-avtrykk ved hjelp av moderne bygningsautomatikk.

Besøg et prosjekt

Løsning

Hybrid ventilasjon , Solavskjerming , Varme , Røykventilasjon

Lokasjon

Oslo, Norge

Sektor

Næringsbygg

Prosjekttype

Renovering

System

NV Advance , FlexiSmoke

Produkter

WMX 504, WMU 864

År

2018

Prosjektpartnere

Mad arkitekter

Et møte med fremtiden

Kjølberggata 21 er den første bygningen i Norge som er utført i fullarmert betong, og den betegnes av flere som lillebroren til Havnelageret i Oslo, begge tegnet av arkitekt Bredo Henrik Berntsen. RGN Property har i samarbeid med Ing. P Nome AS og Mad arkitekter mestret oppgaven med å bevare historikken og atmosfæren i bygningen og samtidig skape moderne rammer i forhold til design, inneklima og energiforbruk. Man har blant annet valgt å supplere det mekaniske anlegget med automatisk naturlig ventilasjon. På den måten kunne man beholde en større andel av bygningens vakre konstruksjon ved å unngå store rørføringer for mekanisk utsuging. Naturlig ventilasjon består i sin enkelhet nemlig bare av vindusmotorer montert i eller på vinduskarmene, og intelligent programvare som styrer når og hvor mye frisk luft bygningen og dens brukere har behov for.

Kjølberggata 21 salongområde
«Forskning viser store fordeler med naturlig lys og frisk luft på arbeidsplassen. Naturlig ventilasjon i Factory Tøyen er derfor noe vi anser som et konkurransefortrinn. Det har også vært en fin måte å gjøre et over 100 år gammelt bygg grønnere på.»
Amalie V. Kristoffersen

Amalie V. Kristoffersen

Managing Director, RGN Property

En bærekraftig forvandling

I dag danner den gamle tekstilfabrikken rammene om kreative arbeidsmiljøer og serveringssteder. Den 6250 kvm store bygningen spenner over 4 etasjer pluss en mesanin. De mange kvadratmeterne er fordelt på felles coworking-områder, eventlokaler, kontorer og diverse serveringskonsepter. Naturlig ventilasjon i kombinasjon med et mindre mekanisk ventilasjonsanlegg (hybrid ventilasjon) er brukt i hovedparten av bygningen og er et avgjørende element for at Kjølberggata 21, på tross av bygningens alder, kan klassifiseres som bærekraftig med et lavt energiforbruk og godt inneklima året rundt.

Kjoelberggata 21 salongområde

Intelligent styring av vinduer, varme og solskjerming

Den naturlige ventilasjonen virker ved at der på utvalgte vinduer påmonteres motorer som regulerer vinduets åpning automatisk basert på temperatur- og CO2-målinger i forskjellige innendørssoner samt lokale værdata. WindowMaster har levert det unike NV Advance® system for reguleringen av den hybride ventilasjonen, varmestyringen (vinduer, VAV-spjeld og radiatorer) og brannventilasjon i trappeoppgangene. Brannventilasjonen, som også bruker motoriserte vinduer, sørger for røykfrie passasjer, slik at personer kan komme sikkert ut i tilfelle av brann. WindowMaster har i tillegg levert KNX og dali-komponenter for styring av lys og solskjerming i hele bygningen. Alt i alt gir det en komplett løsning hvor de forskjellige automatiske systemene samarbeider om et optimalisert inneklima.

Kjølberggata 21 takvinduer

Kontakt

Snakk med en spesialist