Hva er vintermodus for naturlig ventilasjon?

Rocky Mountain Institute 01 Web

Med vintertemperaturene som nå er i sesong, hvilke taktikker kan bygningseiere bruke for å holde lokalene varme uten å ofre tilgangen til frisk, sirkulert luft? Finn ut hvordan begge mål kan oppnås enkelt ved hjelp av vintermodusventilasjon.

Hva er vintermodusventilasjon?

For mange bedrifter som opererer på den nordlige halvkule, fører vinteren til betydelig temperaturnedgang. Uten tilgang til frisk, kjølig luft kan innemiljøene imidlertid raskt bli innestengt og føre til spredning av virus og bakterier – noe enhver arbeidsplass ønsker å unngå. Likevel er det fortsatt mulig å håndtere varmebevaring og la luften sirkulere – og det er enklere enn du kanskje tror. Kort sagt refererer vintermodusventilasjon til bruk av både naturlige- og hybride ventilasjonssystemer, som arbeider sammen for å tilby det beste fra begge verdener.

Vejle Psykiatriske Hospital

Kontakt en av våre spesialister. Vi står klare til å hjelpe deg!

Våre eksperter kan veilede deg gjennom ulike ventilasjonsstrategier, slik at bygningen din kan bli vinterklar. Du kan dermed si farvel til dagene med manuelt å måtte håndtere balansen mellom varme og kalde rom.

Hvordan fungerer vintermodus?

I vintermodus reguleres ventilasjon hovedsakelig basert på luftkvalitet. Dette oppnås ved å benytte pulserende ventilasjon, en metode som sender frisk luft inn i et rom gjennom periodisk åpning av vinduer. Dette muliggjøres gjennom vår datakommunikasjonsteknologi, MotorLink®. Denne teknologien tillater presis bruk av en spesifikt utviklet algoritme som sørger for at vinduer åpnes og lukkes i tråd med etterspørselen, slik at frisk luft kan strømme inn uten å miste for mye varme. Vindforhold, hastighet og retning overvåkes også, slik at algoritmen kan tilpasse seg vindfulle dager om nødvendig.

Frederiksberg Centret Interiørvinduer

MotorLink® - intelligent styring av vinduer

MotorLink® er en kommunikasjonsteknologi som muliggjør 2-veisstyring og tilbakemelding mellom vindusmotorer og bygningens SD-anlegg. Alle WindowMaster-styresystemer kan brukes med MotorLink® i mange av våre motorer. Klikk nedenfor for å få vite mer og se relaterte produkter.

Les mere
Icon Motorlink White Large
«Å forstå hvordan man kan tilføre frisk luft av høy kvalitet om vinteren og samtidig minimere varmetap, er enklere enn folk først forestiller seg. WindowMaster har utviklet unike systemer som utfører det harde arbeidet for deg, slik at bygningseiere kan prioritere beboernes velvære gjennom alle årstider uten stadig å måtte håndtere inneklimaanlegg.»
Kasper Højmark Ravn

Kasper Højmark Ravn

Building Performance Engineer

Hvordan bytter jeg mellom naturlig og mekanisk ventilasjon?

Det trenger du ikke å bekymre deg for! En nøkkelfunksjon ved naturlige- og hybride ventilasjonsstrategier er kontrollsystemene, som automatisk veksler mellom naturlig og hybrid ventilasjon avhengig av værforholdene. NV Embedded® er et slikt kontrollsystem som intelligent styrer overgangen basert på sanntidsforhold, brukerpreferanser og energieffektivitetsmål. Dette betyr at ventilasjon og luftkvalitet prioriteres uten konstante manuelle inngrep. NV Embedded® fungerer ved å bruke kontrollsekvenser som styrer åpning og lukking av vinduer basert på innendørs og utendørs forhold. Nøyaktighet er avgjørende, og det fine med dette systemet er at det oppnår god luftkvalitet sammen med termisk komfort. Når det brukes sammen med MotorLink®, tillater det presise hastigheter, spesifikke åpningsgrader med millimeters nøyaktighet, og gir tilbakemelding til bygningsstyringssystemer. Systemet kan til og med oppdage hindringer som forstyrrer driften, og åpne for å frigjøre objektet, slik at jevn drift av ventilasjonssystemet sikres.

Lær mer om NV Embedded®
ML Video App Control
«Vår NV Embedded®-teknologi leder an når det gjelder å maksimere effektiviteten til både naturlig og hybrid ventilasjon og har blitt et viktig verktøy for bygningseiere som ønsker å redusere karbonutslipp og driftskostnader.»
Kasper Højmark Ravn

Kasper Højmark Ravn

Building Performance Engineer

Hva er de viktigste fordelene ved å bruke denne typen ventilasjonssystem?

Å ha et blandet ventilasjonssystem gir fleksibilitet og rask respons på temperaturnedganger, samtidig som brukerens komfort prioriteres. Gjennom sin intelligente design er det avhengig av naturlig ventilasjon så mye som mulig, og holder dermed HVAC-kostnadene på et minimum. En ekstra fordel med hybride ventilasjonssystemer er at de inneholder varmegjenopprettingsmekanismer, noe som gjør dem til et ideelt valg om vinteren. For eksempel kan varmevekslere installeres for å fange og gjenbruke varme fra luften, redusere trekk og minimere behovet for ekstra oppvarming. Dette gir potensielle kostnadsbesparelser og er en ekstra fordel for de som prioriterer lavenergiløsninger.

For mer informasjon om naturlig- og hybrid ventilasjon
ZEB-laboratoriet

Hva annet bør jeg vite om vintermodus for ventilasjonssystemer?

Om vinteren kan WindowMasters algoritmer være en verdifull støtte når det kommer til innendørs komfort. Ikke bare hjelper de med å administrere energieffektiviteten til bygninger, men vår smarte sensorteknologi kan også måle CO2-nivåer sammen med temperaturen – slik at beboerne er glade og sunne. 

Til tross for automatiseringen inkluderer pakken fortsatt personlige og manuelle kontroller, slik at brukerne kan styre motorene etter preferanse og sikre god komfort hele året.

Planlegger du et energieffektivt bygningsdesign for ditt neste prosjekt?

Oppdag hvordan naturlige- og hybride ventilasjonssystemer kan støtte dette målet

 

Kontakt

Snakk med en spesialist