Powerhouse Brattørkaia i Trondheim – et banebrytende plussenergihus

Med målet om å oppnå en «Outstanding» BREEAM-rating, er Powerhouse Brattørkaia i Trondheim resultatet av et spennende samarbeid mellom Entra, Skanska, ZERO og Snøhetta. Brattørkaia er en plussenergibygning, noe som betyr at den produserer mer energi enn den forbruker.

Besøg et prosjekt

Løsning

Naturlig ventilasjon , Røykventilasjon

Lokasjon

Trondheim, Norge

Sektor

Næringsbygg

Prosjekttype

Nybygg

System

FlexiSmoke

Produkter

WMX 826, WCC 310 / 320 PLUS, WSC 540

År

2019

Naturlig ventilasjon og brannventilasjon i en løsning

Dette banebrytende bygget bruker både naturlig ventilasjon og brannventilasjon med WindowMasters vindusmotorer (WMX 826), og motorkontrollene WCC 320 PLUS og FlexiSmoke™. I samarbeid med Skanska leverte WindowMaster vindusmotorene og de tilhørende motorkontrollene, og fungerte som rådgiver i forbindelse med installasjonen. Og da CTS-leverandøren, Johnson Controls, skulle tilføye WCC-ene til styresystemet, hjalp WindowMaster med programmering av BACnet-protokollene. WCC-ene ble utstyrt med BACnet MSTP feltbusskort. FlexiSmoke™ brukes til røykutlufting i tre trappeoppganger, der to oppganger aktiveres av hver sin brannalarmknapp (WSK 501). Den siste oppgangen kontrolleres av et brannalarmsignal. Det er to trappeoppganger med motoriserte spjeld og en trappeoppgang med røykutluftingsventilator. Alle komponentene styres av FlexiSmoke™, og har derfor reservebatteri med 72 timer standby-levetid.

Powerhouse Brattørkaia facade
Powerhouse Brattørkaia facade

Et unikt samarbeid

Powerhose avspeiler et unikt samarbeid mellom et eiendomsselskap, en bygningsentreprenør, en miljøorganisasjon og konsulenter: Entra, Skanska, ZERO, Snøhetta og Asplan Viak. Fokuset ligger på å designe og bygge plussenergihus som produserer mer energi enn de bruker. Med tanke på at utforming følger omgivelser og miljø, har samarbeidet satt miljøet øverst for å oppnå en ny type arkitektur. Gjennom hele levetiden vil Brattørkaia levere mer energi enn det som er brukt på produksjonen av byggematerialer og selve konstruksjonsfasen. Bygningen vil også generere mer energi enn det den bruker på daglig basis og i forhold til riving til slutt.

Powerhouse Brattørkaia
Powerhouse Brattørkaia facade

Kontakt

Snakk med en spesialist