Hvordan kan du oppnå naturlig ventilasjon i bygninger?

Europaplatz - Haus der Religionen (1)

Det finnes flere måter å oppnå naturlig ventilasjon i bygningen din på, og å finne den rette ventilasjonsmetoden kan være utfordrende uten riktig kunnskap og støtte. Derfor har vi samlet de beste tipsene og den viktigste kunnskapen for å hjelpe deg med å finne den optimale ventilasjonsmetoden for din bygning. Finn ut hvilken ventilasjonsstrategi som passer best for deg, hvordan du kan implementere den, og hvordan vi kan bidra til å gjøre naturlig ventilasjon i bygninger så enkel og effektiv som mulig.

Hvordan velger du den ideelle typen naturlig ventilasjon for bygningen din?

Det finnes tre hovedmåter å oppnå naturlig ventilasjon i bygninger på: ensidig ventilasjon, oppdriftsventilasjon og tverrventilasjon. Hvilken av disse naturlige ventilasjonsstrategiene som er mest effektiv, avhenger av bygningens struktur. Derfor er det viktig å vurdere hvilken metode som passer best for ditt prosjekt.

Les mer om strategierne for naturlig ventilasjon
Stack Ventilation

Naturlig ventilasjon for høye bygninger

Oppdriftsventilasjon er den ideelle løsningen for høyere bygninger med vinduer i taket og nederst på fasaden eller sidene. Ved å plassere vinduer både øverst og nederst i bygningen, kan kjølig og frisk luft trekkes inn på det nedre nivået. Når luften blir eksponert for ulike varmekilder og blir varmere, stiger den stillestående og varme luften deretter opp og ventileres ut gjennom vinduene ovenfor, noe som skaper naturlig ventilasjon i bygningen din.

Mesterfjellet Skole fasade

Naturlig ventilasjon for lave og smale bygninger

Hvis du har en lav og smal bygningsstruktur, der avstanden mellom vinduet og taket ikke overstiger 5 ganger romhøyden, vil tverrventilasjon være den beste måten å oppnå naturlig ventilasjon i bygningen på. Ved å plassere et vindu på hver side av bygningen, skaper du en trykkforskjell mellom hver side. Dette betyr at den ene siden av bygningen trekker inn frisk og kjølig luft, mens den andre trekker ut den varme og gamle luften, og fyller kontoret ditt med frisk utendørsluft. Derfor, jo kortere avstand det er mellom vinduene, desto raskere kan vinden bevege seg gjennom rommet. Hvis du ikke kan plassere vinduer på begge sider av bygningen, frykt ikke. Det er også en naturlig ventilasjonsløsning for ditt anlegg. Hvis du har et vindu på en enkelt side av bygningen, kan du oppnå ensidig ventilasjon. Denne typen naturlig ventilasjon fungerer hovedsakelig for mindre områder, da den har lavere effektivitet enn tverrventilasjon. Les om retningslinjer for naturlig ventilasjonsdesign for å vite hvilke romdimensjoner som passer best for hver ventilasjonsstrategi.

Les vor retningslinjer for ventilasjonsdesign
Cross Ventilation
Rungstedgaard Web 4

Uansett hvilken type naturlig ventilasjon for bygninger du søker, kan vi hjelpe deg med å implementere den ved hjelp av vår SMART-teknologi, ekspertise og kunnskap

Ta gjerne kontakt hvis du har spørsmål eller trenger veiledning angående inneklima og byggeprosjekter.

Kontakt en spesialist

Her er noen relevante lenker du kan utforske for å få en enda bedre forståelse av hvilken naturlig ventilasjon som passer best for prosjektet ditt

Hvorfor velge naturlig ventilasjon for din bygning?

Det finnes flere fordeler med å implementere naturlig ventilasjon i ditt byggeprosjekt sammenlignet med mekanisk ventilasjon. Noen av fordelene inkluderer:

Bedre inneklima og inneluftkvalitet
Ved å tilføre frisk uteluft og fjerne stillestående inneluft, øker du trivsel og produktivitet for bygningens personer. For eksempel gir du hjernen et tilskudd av frisk luft, noe som kan forbedre konsentrasjonen ved å erstatte tett luft. Samtidig reduserer du risikoen for innendørs luftforurensning og skaper et helsefremmende innemiljø der sykdom ikke lett kan spre seg.

Økt energieffektivitet
Ved å stole på naturlig luftstrøm unngår du behovet for motoriserte vifter, noe som betyr at energiforbruket er lavere med naturlig ventilasjon i bygninger sammenlignet med mekaniske systemer.

Designfrihet
I naturlig ventilerte bygninger er det ikke behov for kanaler eller rørsystemer, noe som gir deg muligheten til å øke takhøyden og skape mer plass for estetisk design. I tillegg gir de ekstra vinduene mer naturlig dagslys inn i bygningen, noe som skaper en mer energisk atmosfære.

Er du fremdeles usikker på om naturlig ventilasjon passer for ditt byggeprosjekt? Utforsk ti fantastiske fordeler med naturlig ventilasjon.

UCL Studentsenter Utvendig fasade

Gjør naturlig ventilasjon i bygninger enklere med SMART-teknologi

Vi kan hjelpe deg med å gjøre naturlig ventilasjon så enkelt som mulig i din bygning. Med vår SMART-teknologi gir vi intelligent kontroll over din naturlige ventilasjon, samtidig som vi opprettholder bygningens sikkerhet og skaper et behagelig miljø for de som oppholder seg der, med minimal innsats.

Vår smarte vindusautomatiseringsteknologi, som MotorLink® eller vårt NV Embedded® kontrollsystem for naturlig ventilasjon, muliggjør nøyaktig og enkel kontroll av alle vinduene i bygningen din. Dette gir flere fordeler for byggemiljøet sammenlignet med manuell naturlig ventilasjon, som:

Mindre arbeid
Vårt naturlige ventilasjonssystem kan, gjennom ulike sensorer, overvåke temperatur, CO2-nivåer og luftfuktighet, noe som betyr at du ikke trenger å tenke på når vinduene skal åpnes eller lukkes, da vår SMART-teknologi gjør det for deg.

Mer praktisk
Siden systemene våre er automatiserte, lukker og åpner de seg selv uten at du trenger å gjøre noe. Dette gjør det enkelt å håndtere vinduer på taket eller andre høytliggende steder.

Skaper et mer konsentrert miljø
Å slippe å reise deg opp og manuelt åpne eller lukke vinduet hver gang du trenger frisk og kjølig luft, reduserer forstyrrelser for både deg og andre mens dere arbeider.

Styrker bygningens sikkerhet
Du kan planlegge at vinduene i bygningen skal lukkes i henhold til bygningens stengetider ved hjelp av systemets faste tidsplanfunksjon. Dette betyr at du ikke trenger å bekymre deg hvis noen glemmer å lukke et vindu før de går.

Disse fordelene er bare toppen av isfjellet av alle de mulighetene våre intelligente naturlige ventilasjonssystemer gir. Ønsker du å vite mer? Les om våre kontrollsystemer her.

Gjør bygningene til en del av dine bærekraftsinitiativer

Ønsker du å forbedre inneklimaet i anlegget ditt samtidig som du reduserer karbonavtrykket? Da er våre intelligente naturlige og hybrid-ventilasjonssystemer det riktige valget for ditt byggeprosjekt. Ved å implementere naturlige ventilasjonssystemer reduserer du energiforbruket i bygningen, da du ikke er avhengig av mekaniske systemer for ventilasjon. Dette fører til mindre utslipp av CO2, da du bruker mindre energi fra fossile brensler. Våre systemer krever også færre materialer under bygging og installasjon, for eksempel eliminerer behovet for kanaler når du implementerer naturlig ventilasjon i bygninger. Dette reduserer både produksjon og riving av materialer, og bidrar til å redusere CO2-utslippet i forbindelse med bygge- og rivingsprosesser for kontorer, institusjoner, bedrifter og mer.

Moesgaard Museum

Din erfarne samarbeidspartner for naturlig ventilasjon i bygninger

Ønsker du cleantech-løsninger for naturlig ventilasjon i dine bygninger? Da er vi det rette valget for deg. Vi har flere års erfaring med utvikling, design, produksjon og distribusjon av cleantech-ventilasjonsprodukter. Derfor kan vi gi deg profesjonell og erfaren veiledning og støtte gjennom hele byggeprosjektet ditt. Med vårt team av høyt utdannede eksperter kan du få all den hjelpen og veiledningen du trenger for å finne og implementere den perfekte naturlige ventilasjonsløsningen for din bygning.

Kontakt oss og kom i gang i dag
Jens L. Mathiasen

Kontakt

Snakk med en spesialist